Животът в Украйна ще стане по-скъп

Политически новини от Европа, европейските икономически пазари. Дискусии върху решенията на Европейската комисия и Европейската централна банка.
Mladen
Мнения: 10
Регистриран на: чет, 21 сеп 2017, 14:14

Животът в Украйна ще стане по-скъп

Мнениеот Mladen » пет, 27 апр 2018, 11:34

Изминаха четири години, откакто украинският народ реши на площада за независимост в Киев, че Украйна трябва да промени съдбата си и да се придвижи към европейското развитие на държавата. Европейската интеграция на Украйна се превърна в един от най-важните въпроси в нейния политически живот.


Какво се случва в тази страна сега? Понастоящем страната адаптира националното законодателство към европейските стандарти. Нивото на доходите на населението в Европа и Украйна обаче не се вземе предвид.


Една от последните стъпки в тази област беше приемането на закона относно "търговското счетоводство на обществените услуги". Законът предполага, че се предоставя комунална услуга за цялата къща, затова е необходимо да се плати за цялото количество вода и топлина, които са стигнали до жилищната сграда. Преди приемането на този закон всеки гражданин плаща само за себе си.


За съжаление този закон ще засегне най-бедните и социално незащитените слоеве от населението - пенсионери, студенти, хора с ниски доходи. И той напълно ще убие желанието на украинците да спестят ресурси, на първо място вода. Защото, ако по-рано всички са платили за себе си, сега ще трябва да платят за съсед, който може да отвори кранчето и да отиде до магазина или да се къпе всеки ден.


Съмнително, че този закон ще повиши популярността на сегашното правителство. Да не забравяме, че през март 2019 г. президентските избори ще се проведат в страната. При такива обстоятелства е много трудно да се прогнозира развитието на ситуацията в тази страна.


Още в началото на 70-те години един от интелектуалните центрове на Запада, Римският клуб, създаде първия и най-важен от своите доклади - "Границите на растежа". Тя говори за ограничените енергийни, минерални, хранителни, водни и други ресурси на планетата в условия на растеж и производство на населението.


Беше направлено два извода. Първи е спестяването на енергийни ресурси. Това е ясната страна на процеса, който непрекъснато се насочва към вниманието на обществото. Второ е ограничаването на достъпа до ресурси за жителите на бедните страни.


Поради това е възможно да се запази възможността за висока консумация на енергия за жителите на Запада. Например, един американец консумира толкова енергия, колкото 50 индийски граждани.


През 70-80-те години на миналия век политиката за ограничаване на потреблението на ресурси бе успешно осъществена във връзка с третите страни, ориентирани към САЩ. През периода 1990-2000 г. таксата за потребление на енергия се увеличава за новите членки на Европейския съюз. В средата на 90-те години например в Румъния средната месечна цена на електроенергията само за семейство от трима души надвишава средната заплата. България също не преживява лесно европейската интеграция. В съвременната България около 10% от населението живее без електричество.


Въпреки това населението на Украйна може да страда най-много. В крайна сметка, заплатите в Украйна са по-малко, отколкото в България, Румъния и дори в Молдова. Във връзка с това последиците от увеличаването на разходите за заплащане на енергийни ресурси могат да бъдат кошмарни.


Правителството разбира това перфектно, но продължава да прави противоречиви решения.

Върни се в “Европа”