Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)

Форум за обсъждане на здравословни проблеми, изследвания, права на пациенти, здравната каса, профилактика на заболявания.
vallex
Мнения: 2
Регистриран на: ср, 20 юли 2016, 10:16

Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)

Мнениеот vallex » ср, 20 юли 2016, 10:17

Здравейте! Казвам се Валентин, на 40г. и съм от Пловдив. Работя на компютър, но всичко започна (преди около 3 седмици) в период, когато работата ми (съответно и часовете пред монитора) бяха малко. 2-3 сутрини поред се събуждах със замъглен поглед (по-скоро размазан или дефокусиран) и отидох на очен лекар. От там след бърз преглед ми написаха рецепта за очила, направих си ги, но (по-специално на дясното око) ефект нямаше. Така стигнах до частния кабинет на проф. Сивкова, завеждащ Очна клиника във ВМИ. След разширяване на зениците и по-обстоен преглед ми откри финни белезникави петна с дискретна пигментация на макулата, постави диагноза (с питанка) Хориоретинит и ме хоспитализира за няколко дни, главно за да ме изследва за токсоплазмоза и луес. Резултатите излязоха отрицателни и проф. Сивкова заключи, че става дума за вирусна инфекция (вероятно стара) и White dot syndrome (пише го само на англ. в епикр.) назначи ми лечение с Yellox (противовъсп. капки) и ме изписа. Междувременно задълбочих следенето на симптомите си, забелязах, че размазването се прояснява много следобедните часове и особено вечер, но остава едно раздвояване на дясното око (двойно виждане) – някакъв вид монокулярна диплопия. ОСОБЕНОТО Е, че раздвояването става само при СВЕТЛИТЕ ОБЕКТИ, например лампи, добре осветени предмети, силна светлина зад тъмни обекти, фарове на коли, звездите на небето и най-дразнещото - бели букви на тъмен фон. Лошото е, че дясното око ми е по-силно и е водещо. Главния образ, който виждам си е цял, добре оформен, а двойникът е по-блед, леко размазан и отместен надясно и съвсем малко надолу. По данни от апарата, с който определиха диоптера имам малък астигматизъм на същото око, S +0.5 | C -0.25 | A 172, но в рецептата за очилата го игнорираха. Не знам как се изчислява ъгъла на лещата, а може и да е съвпадение, но раздвояването изглежда да е в същата посока. Лошото е, че проф. Сивкова не отрече, но и не потвърди дали раздвояването има връзка с петната в макулата, които според нея може да са и на няколко години. Също кофти беше, че не получих от нея много информация за състоянието ми.
Работя като графичен дизайнер и съм много притеснен за работата си. В момента съм в принудителна почивка. Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат със съвет или напътствие!
Потребителски аватар
Lora_Lor
Мнения: 69
Регистриран на: пет, 01 апр 2016, 13:56

Re: Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)

Мнениеот Lora_Lor » чет, 21 юли 2016, 16:07

Здравей, според мен потърси още едно мнение от специалист, защо не прескочиш да София за консултация с някой професор.
vallex
Мнения: 2
Регистриран на: ср, 20 юли 2016, 10:16

Re: Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)

Мнениеот vallex » пон, 25 юли 2016, 17:21

Добри новини! Намерих решение на заболяването при д-р Дорина Маринова от София!
И само в рамките на 2 дни зрението ми се възтанови почти напълно!
След 2 седмици ходене по мъките във ВМИ Пловдив и неприемливо, да не кажа и погрешно лечение, предписано ми от проф. Сивкова и след доста голямо влошаване на симптомите в края на миналата седмица, в петък заминах за София и днес, 25.07.2016, мога да чета и пиша тези редове без никакво напрежение!
Диагнозата в голяма степен се потвърди: възпаления в областта на макулата, някои стари, протекли безсимптомно преди време, други нови - пресни огнища, провокирали двойното виждане (диплопията), което в края на миналата седмица прерасна в тройно, четворно, преди да се размаже в мъгляв образ. Зрението на лявото око в известна степен също се бе размазало.
Сега продължавам с новото ми предписаното лечение и ако има някаква промяна ще пиша пак.
Потребителски аватар
Lora_Lor
Мнения: 69
Регистриран на: пет, 01 апр 2016, 13:56

Re: Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)

Мнениеот Lora_Lor » вт, 26 юли 2016, 17:58

:) Наистина много добри новини, защото очите са прозореца на човека и още по-важно за твоята работа. Така че ако някой има проблем с очите :) имаме проверен доктор в лицето на д-р Дорина Маринова.

Върни се в “Здравен форум за здравето и здравословни проблеми”